Bæredygtig frokost

Bæredygtig frokost

Klimaforandringer og stigende energipriser påvirker vores forbrugsvaner og øger vores fokus på at belaste klimaet mindst muligt. Særligt vores madvarer, ønsker vi også, skal være mere klimavenlige, og mange danskere ønsker også at reducere kødforbruget. Samtidig er der kommet mange flere vegetariske og veganske alternativer til det klimabelastende kød. Men selvom det er veldokumenteret, at mindre kød er bedre for både sundhed og klima, har danskerne stadig et højt forbrug af kød sammenlignet med andre europæiske lande.

En nation af kødspisere

Som landbrugsland indgår kød og mejeriprodukter i en stor mængde danske retter. Danskerne er glade for en god bøf, og især mændene er glade for mad, hvor kødet har en central plads til måltidet. Med et årligt kødforbrug på den gode side af 50 kilo per dansker i gennemsnit, placerer Danmark sig også i spidsen som et af de mest kødspisende lande i verden. Her er især oksekød og svinekød populære, både i frokostretter og til aftensmad. Mange af Danmarks mest populære madtraditioner bygger på kød, hvoraf oksen og grisen er populære: Flæskesteg, frikadeller, koteletter, boller i karry og spaghetti med kødsovs.

Oksekød er klimasynderen

Et kilo oksekød udleder fra omkring 50 kilo og 150 kilo CO2, afhængig af hvilken udskæring der serveres på tallerkenen. Næstefter oksekød er svinekød mindre miljøbelastende, mens kyllingen udgør den mindste klimabelastning af de tre. Kød er klimabelastende, da produktionen af kød kræver plads og produktionsforhold, dyrkning af foder og transport. Derudover medfører dyrebestanden også udledning af drivhusgasser.

Dyrkning af afgrøder til eksempelvis korn og grøntsager kræver ikke samme miljøbelastende proces og forhold som kødproduktion og afgiver ikke samme klimaaftryk. Har man mulighed for en frokostordning på sin arbejdsplads, kan man undersøge, hvilke bæredygtige tiltag frokostleverandøren har og medtage det i overvejelserne, når man vælger sin leverandør. Følger man de seneste kostråd, vil man se, at klimahensynet er medtaget i rådene. De nye kostråd har nemlig fokus på et mindsket kødindtag, hvor korn og grøntsager udgør hovedparten af en sund og klimavenlig kost.

Diverse Mad & Drikke