Kosmetisk tandbehandling: Hvilke muligheder er der?

Kosmetisk tandbehandling: Hvilke muligheder er der?

Kosmetisk tandbehandling dækker over en række forskellige behandlinger, som udføres af kosmetiske årsager. Kosmetisk tandbehandling kan være relevant for dig, der ønsker en anden tandfarve, form, placering, eller hvis du har et ønske om at fjerne synlige tegn på skader, aldring eller misdannelser.

Men hvilke muligheder er der egentlig? Og hvilken kosmetisk tandbehandling skal man vælge? Det kan du blive meget klogere på her. For valg af kosmetisk tandbehandling afhænger nemlig af, hvilke ønsker og forventninger du har.

Hvis du vil have hvidere tændere

Hvis du har et ønske om at få hvidere tænder er der flere kosmetiske behandlinger, der kan være relevante.

Tandblegning er en typisk behandling for patienter, der af kosmetiske årsager ønsker hvidere tænder. Det foregår derhjemme og giver et holdbart resultat. Med kan du selv styre resultatet og stoppe behandlingen, når det ønskede resultat er opstået.

Har du enkelte misfarvede tænder, kan det være en løsning at få kosmetiske plastfacader, som limes direkte på tanden. Du skal dog være opmærksom på, at farven forbliver den samme, og derfor kan plastfacaderne over tid fremstå for hvide sammenlignet med resten af tænderne. For at mindske det, kan man fx vælge at kombinere tandblegning og kosmetiske plastfacader, eller løbende få udskiftet plastfacaderne.

Hvis du vil have lige tænder

Mange får rettet sine tænder som barn, men det sker ikke ud fra kosmetiske argumenter. Derfor er der i dag mange mennesker, som render rundt med sunde, men skæve tænder, og som ønsker at få mere lige tænder. I dag er det muligt at få kosmetisk tandregulering, med en usynlig bøjle uden gener. Det er et populært valg blandt patinter, som ønsker at få mere lige tænder

Hvis du vil have udfyldt et mellemrum mellem dine fortænder, kan det være en løsning at vælge kosmetiske plastfacader.

Hvis du vil have fjernet synlige skader eller misdannelser

Hvis du fx har knækkede tænder, kan det være relevant at få kosmetiske plastfacader limet på tanden/tænderne for at få et mere ønskværdigt smil. En porcelænsfacade kan også være en løsning, men det kræver, som kræver boring og slibning.

De fleste kosmetiske behandlinger kræver vedligeholdelse, hvis du vil opretholde resultatet. Det er derfor altid en god idé at tage en snak med tandlægen om dine forventninger og mulighederne for at afgøre, om kosmetisk tandbehandling er den rigtige løsning for dig.

Sundhed & Velvære